måndag 7 juni 2010

Snåljåpar och klåpare!!!

Idag har vi fått uppleva resultatet av alla besparinag inom vården.
Halva personalstyrkan på plats på barnkliniken. Storstädning av avdelningen - alltså inte bara den vanliga städningen. Nej, nu snackar vi kliniskt sterilt överallt!!!

Jag är där med lillebror som vanligt för ett blodprov. Samma härliga sköterska som alltid, hon har varit med det senaste ett och ett halvt åren.
Snabbt och enkelt stick som oftast. Lillebror är med på noterna och ställer upp utan att klaga, som så gott som alla andra måndagar sedan han var 18 månader... Stackars lillplutt!
Hem och vänta på provsvar.

Telefonen ringer efter några timmar.
Provet är förstört, borta, kan vi komma in för ett nytt?
???
???
???
Talar om för lillebror att vi måste åka in till doktor en gång till och ta ett nytt prov.
Det var inte populärt kan jag säga.
Han meddelade att ham minsann var klar, redan gjort. Storebror kan åka!
Om det var så lätt...
Vi åker in för nytt stick i fingret.
Min lille hjälte är lika modig och duktig den här gången. En annan sköterska sticker, hon har också funnits med under hela låååånga tiden. Lillebror ställer upp utan protester och tackar nej till stora mysdjuret. Det som han ska få för att det blivit så fel. Det som kommer från gömman där de riktigt speciella sakerna finns. De som ges till barn som utsätts för värre saker än ett stick i fingret.

Och vad hade hänt?
De hade varit bedrövligt underbemannade under dagen. Halva styrka med överbokade tider under normal bemanning. Jonglerande med flera patienter samtidigt som sköterskan skulle hjälpa andra gjorde att proven kan ha förväxlats och att det kan ha blivit felmärkt. Och istället för att chansa så valde de att vara ärliga och tala om vad som hänt så att det var helt säkert att alla fick rätt provsvar. Nu hade första sköterskan slutat för dagen när vi var in den andra gången, men jag har fullt förtroende för henne! Hon har aldrig gjort någon sån här miss tidigare och hon är inte slarvig av sig.

Jag skyller allt på besparingarna inom vården. De som gör att halva personalstyrkan ska klara av hela patientflödet. Ledning och politiker som väljer att lägga pengarna på tvivelaktiga konsulter istället för på personalen.

Min två åring tackar så mycket för det onödiga extra provet som ni utsatte honom för idag, ni stelbenta politiker som sälert går till privatläkare själva och inte behöver bry er i landstinget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar